DOLAR 32,5555 0.04%
EURO 34,9968 0.36%
ALTIN 2.429,970,29
BITCOIN 2093099-3,47%
Çorum
27°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Uzman Çavuş Nasıl Olunur 2022? | Askere Gitmeden Uzman Çavuş Olunabilir mi?
  • Hitit Haber
  • İş
  • Uzman Çavuş Nasıl Olunur 2022? | Askere Gitmeden Uzman Çavuş Olunabilir mi?
77 okunma

Uzman Çavuş Nasıl Olunur 2022? | Askere Gitmeden Uzman Çavuş Olunabilir mi?

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:27
Uzman Çavuş Nasıl Olunur 2022? | Askere Gitmeden Uzman Çavuş Olunabilir mi?
ABONE OL

Uzman çavuş nasıl olunur konusu lise ve dengi okullardan mezun olup iş bulamayan ya da askerlik mesleğine gönül vermiş gençlerin ortak sorusudur. Hem şerefli bir meslek olan hem de Türkiye şartlarında dolgun maaşa sahip bu mesleğe girebilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara uygun olan adaylar yurtiçi ve yurt dışı görev yerlerinde görevlendirilir.

Uzman çavuş olabilmek için lise dengi okullardan mezun olmak gerekmektedir. TSK 1986 senesinden beri uzman erbaş alımı yapmaktadır. Uzman erbaşlar hava, kara, deniz ve jandarma olmak üzere sınıflara ayrılırlar.
Teknik ve kritik görevleri yerine getirmek amacıyla ihtiyaç doğrultusunda yılın bazı dönemlerinde TSK tarafından belirli sınavlar ve mülakatlar yapılarak uzman erbaş alımı gerçekleşir.

uzman çavuş nasıl olunur

Ülkemizde orduya verilen önem ve değer ön planda olmasından dolayı askerlik mesleği saygı sevgi gören meslekler sınıfındadır. Uzman erbaş mecburi süredeki askerlere göre daha profesyonel, en zor şartlarda ve kritik bölgelerde görevlerini yerine getiren personellere verilen isimdir.

Uzman Çavuş Rütbeleri | Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman erbaşlar, uzman onbaşı ve uzman çavuş olmak üzere iki rütbeye ayrılırlar. Jandarma uzman erbaş alımlarında askerlik hizmeti yapmış olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yeni yönetmelikle beraber iç işleri bakanlığına bağlandıkları ve kendi özlük hakları olduğundan dolayı askerlik yapmış olma zorunluluğu yoktur.

Ancak bu durum kara hava ve deniz uzman erbaş alımları için geçerli değildir. Bu sınıflarda uzman çavuş olabilmek için mecburi askerlikten terhis olurken çavuş rütbesi ile terhis olmak zorundadırlar. Çavuş rütbesi ile terhis olmayan uzman erbaş olmak isteyenler ise uzman onbaşı olarak göreve başlar ve göreve devam ettiği ileriki yıllarda çavuş rütbesini alır.

uzman çavuş nasıl olunur

Uzman olabilmek için en başta belirli şartların olması gerekmektedir. Şartları sağlayan kişiler TSK’nın açmış olduğu sınavda başarılı olduktan sonra bazı mülakatlar ve sağlık kontrolünden geçebilirlerse uzman erbaş uzman çavuş olmaya hak kazanırlar. Uzman olmak için belirli şartlar sınavlar mülakat süreçleri sözleşme süreleri hakları şu şekildedir.

Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman çavuş olmak için Türkiye Cumhuriyeti’nin koymuş olduğu bazı yasalar bulunmaktadır. TSK tarafından istenen kriterlere uyan adayların bu yasalara da uyması gerekmektedir. Başvuru yapacak adayların uyması gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • TÜRKİYE CUMHURİYETİ vatandaşı olmak
  • Askerlik görevi boyunca üstlerine herhangi bir disiplinsizlik veya emre itaatsizlik yapmamış olmak
  • Başvuru döneminde 26 yaşını doldurmamış olmak
  • Taksirli suçlar hariç, affa veya zaman aşımına uğramamış para cezasına çevrilmemiş kesinleşmemiş adli sicilden silinmiş bir cürümden hükümlü olmamak soruşturma veya yargılanıyor olmamak

  • Daha önce uzman çavuşluktan ayrılmış olmamak
  • Herhangi bir sebeple askeriye ile ilişiği kesilmemiş olmak
  • Askerlik süresinde başvuru yapmak isteyenler için bağlı oldukları komutanlıktan nitelik notunun 80 altı olmamak
  • Uzman çavuş erbaş için açılan sınavı geçmiş olmak
  • Uzman olmak için herhangi bir sağlık problemi olmaması ve mülakatları geçmiş olması gibi birçok temel şartları vardır.

Uzman Çavuş-Erbaş Sınav Soruları Nelerdir?

Uzman çavuş nasıl olunur sorusunu soran adaylara TSK da bazı sorular sormaktadır. Bu soruların adayların eğitim düzeyini ölçmek ve yeterliliklerini görmek için yapılır. Baraj puanı geçen adaylar fiziki yeterlilik mülakatlarına katılmaya hak kazanırlar.

Uzman erbaş-çavuş olabilmek için yazılı sınavı başarıyla geçmek şarttır. Soru sayıları değişkenlik gösteren uzman erbaş soruları 50 sorudan oluşabileceği gibi bazen daha fazla veya daha az olabilecek şekilde değişkenlik göstermektedir. Sınavda Türkçe, matematik, dil bilgisi, temel vatandaşlık, milli tarih, Atatürk ilke ve inkılapları, coğrafya ve genel kültür sorularından oluşmaktadır. Uzman çavuş veya uzman erbaş olabilmek için bu sınavdan minimum 70 puan alma zorunluluğu vardır.

uzman çavuş nasıl olunur

Uzman Çavuş-Erbaş Nasıl Olunur? | Ön Sağlık Kontrolü Nasıldır?

Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar ön sağlık muayenesi için çağrılmaktadırlar. Ön sağlık muayenesinde boy kilo oranı vücutta genel kesik, yanık, yara, ameliyat izi gibi belirgin izlerin olmaması gerekmektedir. Ayrıca fiziki görünüşünde de aykırı bir kusur olmaması gereklidir

Uzman Çavuş-Erbaş Olmak İçin Yapılan Mülakatlar Nelerdir?

Askerlik mesleği fiziki ve mental zorlukları bir arada bulunduran zorlu bir meslektir. Vatan görevini gerçekleştirme uğruna zorlu şartlarda çalışmak zorunda kalınabilir. Düşmanlarla sıcak temasa girilebilir ve çatışmalar gerçekleşebilir. Asker olmak isteyenler bu zorlu şartlara uygun bir fiziğe ve hitabete sahip olmaları gerekmektedir. Çünkü her zaman çatışarak değil söz ile de düşman etkisiz hale getirilebilir. Bu nedenle sözlü ifade kabiliyetine de önem verilir.

Uzman çavuş nasıl olunur konusu altında sizlere bunlar hakkında da bahsedeceğiz. TSK tarafından gerçekleştirilen fiziki yeterlilik ve sözlü mülakatlar asker olabilmeniz için önemli bir adımdır. Bu mülakatlar iki farklı aşamada oluşmaktadır.

1. Fiziki Yeterlilik Mülakatı

Fiziki yeterlilik mülakat diğer ismiyle spor mülakatıdır. 1500 metre koşu, şınav, mekik gibi yeteneklerine bakılmaktadır. Şoför sınıfında alınacak olan personellere bunların haricinde psikoteknik ve işitsel uyarılara tepki hızları gibi yeterliliklerine de bakılmaktadır.

2. Sözlü Mülakatı

Sözlü mülakat sırasında diksiyon, genel kültür, görünüş ve askerlik hakkındaki yorumları sorgulanır. Yazılı sınavın %70 ve diğer mülakatların %15 i alınarak geçerli not bulunur. Bu notun 70 ve üzeri ortalamasını sağlayan uzman çavuş-erbaşlar 5 aylık gibi bir süre olan eğitime alınarak ait oldukları sınıfa ait bilgileri ve komuta etme eğitimlerini alırlar.

Uzman Çavuş Hangi Rütbeye Yükselebilir? | Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman erbaşlar kanununda yazılı olan şartları taşıyan ve kuvvet komutanlıklarının ihtiyaçları doğrultusunda uzman erbaşların yönetmeliğinde ön görülen sınavlarda başarılı olmak ve verilen eğitimleri de başarıyla bitirerek astsubay çavuşluğu yükselebilirler.

uzman çavuş nasıl olunur

Bu rütbeye geçenlerin hizmet süresi o tarihten itibaren 15 yıldır. Uzman çavuşluk süreleri bu süreden sayılmaz. Ayrıca uzman çavuşluktan astsubay çavuşluk geçiş sınavına girecek olan adayların astsubay okuluna başvuru tarihlerinde ocak ayı itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmaları gerekmektedir.

Uzman Çavuş Emeklilik Yaşı Kaçtır? | Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman çavuş emeklilik yaşı tecrübelerinden iyi bir şekil yararlanabilmek için 55 yaşını doldukları 15 yıl hizmet süresini tamamlayarak emekliliğe hak kazanmış olabilirler.

Bize destek vermek için hitithaber.com sitemizi paylaşabilir ve takip edebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.