DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2072167-1,38%
Çorum
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
İnsan – Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi
  • Hitit Haber
  • Bilgi
  • İnsan – Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi
56 okunma

İnsan – Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:20
İnsan – Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi
ABONE OL

Günümüzde birçok kişi evini ve hayatını en az bir tane evcil hayvan ile paylaşmaktadır. İnsanların hayvanlar ile kurduğu bağ aslında oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Öyle ki araştırmalar sonucunda hayvanların yaklaşık olarak 12 bin yıl öncesinde insanlar tarafından evcilleştirilmeye başladığı görülmektedir. Evcil hayvan sahiplenmek zaman içerisinde insanların sahiplendikleri bu canlılar ile derin bağlar kurmalarına sebep olmaktadır.

Evcil hayvan sahibi olmak beraberinde pek çok sorumluluk getirmektedir. Çünkü bir evcil hayvanla birlikte yaşamak ona yol arkadaşlığı yapmak demektir. Bu doğrultuda can dostunuzun yaşam kalitesini ve koşullarını da belirleyecek olan sizsiniz. Size ihtiyaç duyan can dostları ile kurduğunuz bağ ve iletişim sayesinde yaşamınız da olumlu yönde etkilenmektedir.

İnsan - Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi

Araştırmalar sonucunda evcil hayvana sahip olan kişilerin sosyal ilişkilerde daha iyi olduğu ve özgüveninin daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Evcil can dostları aynı zamanda trigliserit ve kortizol seviyelerinin yanında kan basıncını da azaltan etkiye sahiplerdir. Oksitosin hormonunun salgılanmasına ve çeşitli pozitif duyguların ortaya çıkmasında insan- hayvan ilişkisinin önemi büyüktür.

Köpek Beslemek Psikoloji

Bir insanın sadece hayvan ile birlikte vakit geçirmesi, onu sevmesi, okşaması, oyun oynaması dahi ruh sağlığında oluşan bozuklukları giderebilecek yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte özellikle köpekler sahiplerini egzersiz yapmaya teşvik etmektedir. Bu sayede kişiler önemli sosyal ilişkiler kurabilmektedir.

Araştırmacılar hayvan sahiplerinin daha sağlıklı olduğunu gözlemlemiştir. Öyle ki birçok araştırma sonucunda evcil hayvanların, ruh sağlığı ile ilgili oluşan depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuna, bağımlılığa, stres ve yalnızlık duygularına yardımcı olduğu ve iyi geldiği görülmüştür. Bilimsel olarak bir evcil hayvanın dostluğu fizyolojik, terapötik ve psikososyal etkiler yaratmaktadır.

İnsan - Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi

Özellikle uzun bir süre içerisinde yer aldığımız pandemi sırasında evde daha çok vakit geçirmekten kaynaklı olarak bir evcil hayvana sahip olmanın olumlu etkileri daha belirgin hale gelmiştir. Bir evcil hayvan ile kurulan temas sonucunda insanlar duygusal rahatlama hissetmektedir. Bununla birlikte günün hangi saatinde olursa olsun yalnız olmadığını bilmek güven hissini de pekiştirmektedir.

Köpekler insanların gözlerinin içine bakabilme yeteneğine sahiptir. Araştırmacılar köpeklerin bu özellikleri ile hem kendileri için hem de sahipleri için oksitosin artışı sağladığını belirtmiştir. Oksitosin artışı ise kalp atış hızını düşürür ve vücutta olumlu yönde fizyolojik etkiler yaratır. Böylece daha pozitif duyguların oluşmasını sağlar.

Psikolojide Hayvan Sevgisi

İnsan ile evcil hayvan ilişkisinin, evcil hayvanlar ile yaşamanın insan psikolojisi üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Evinde can dostları ile birlikte yaşayan kişilerin hayvan beslenmenin terapi ile eşdeğer olduğunu söylediğini mutlaka duymuşsunuzdur. Hayvanlar ile birlikte yaşamak otokontrolü geliştirir ve gerginliği azaltır. Anlayışlı ve sevgi dolu olmaya katkıları vardır.

Gününüz stresli geçmiş olsa dahi eve geldiğinizde sizi karşılayan, sesi ile birlikte sizi kendine çeken sevgi dolu bakışları olan dostunuz size tarifsiz bir huzur verecektir. Siz uyandığınız zaman yanınıza geliyor ve masumca size sarılıyor. Sonuç olarak hayvanlar insanlar üzerinde uzun ve kısa vadede olumlu etki bırakmaktadır. Bunun için de ailenin bir parçası olarak kabul edilirler ve evleri mutlulukla doldururlar.

Beraber yaşamaya devam ettiğiniz evcilleştirilmiş hayvanlar zamanla sizin psikolojinizi ve ruh halinizi de gözlemler ve hisseder. Siz üzgün olduğunuz zaman yanınıza gelir, dokunmak ister ve sizi anladığını göstermeye çalışır. Birlikte yaşadığınız kimse olmasa bile sizi anlayan birinin olduğunu hissettirirler. Tabii evde bir insanın olması sizi mutlaka anlayacağı anlamına gelmez ama hayvanlar her zaman anlarlar.

Evcil hayvan sahibi olmanın bireylerin ruh halini iyileştirmesindeki en büyük nedeni koşulsuz sevgidir. Fiziksel sağlığa olumlu katkılar sağlamasının yanında özellikle depresyona kesin bir çözüm sunmasa dahi depresyon semptomlarını azaltmada kesinlikle etkilidir. Her yaştan insan, hayatında evcilleştirilmiş hayvan varlığı yaşamına ve sağlığına olumlu etki edecektir.

Evcil Hayvan Türleri

Evcilleştirilmiş hayvan türleri ürünlerin yararlanılan, gücünden yararlanılan ve diğer evcil hayvanlar olmak üzere üç kategoride incelenebilir.

1- Ürünlerinden Yararlanılan Evcil Hayvanlar

Etinden, sütünden, yağından ve derisinden yararlanılan evcilleştirilmiş hayvan kategorisine giren bu hayvanlar; manda, sığır, koyun gibi büyükbaş hayvanlardır. Eti, yumurtası ve tüyleri kullanılan hayvanlar ise; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayranlarıdır. Avcılıkta yararlanılan hayvanlar arasında; bazı yırtıcı kuşlar, doğan, atmaca, şahin ve çakır vardır. Yine sütü ve derisinden yararlanılan hayvanlardan biri keçi olurken en çok sütünden yararlandığımız inekler de unutulmamalıdır.

İnsan - Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi

2- Gücünden Yararlanılan Hayvanlar

Yük taşımacılığı ve ulaşım konusunda gücünden yararlanılan evcilleştirilmiş hayvan kategorisine at, eşek, katır, deve gibi hayvanlar girer. Özellikle geçmiş zamanlar ulaşım ve taşımacılık için tercih edilen hayvanlar arasında deve yer alır. Develer hörgücü sayesinde günlerce susuz ve aç kalma özelliğine sahiptir. Uzak doğu ülkelerinde filler de evcilleştirilmiştir ve böylece onlar da gücünden yararlanılan evcilleştirilmiş hayvan kategorisine dâhil olmuştur.

İnsan - Evcil Hayvan | Evcil Hayvanların Psikoloji Üzerinde Etkisi

3- Diğer Evcil Hayvanlar

Ürünleri kullanılmayan hayvanlar, diğer evcil hayvanlar grubuna girer. Bu grupta yer alan hayvanlar insanlara muhtaç bir şekilde yaşarlar ve kendi besinlerini kendileri bulamazlar. Bu tür hayvanların ihtiyacı olan besinler gerekli seviyede ve düzenli bir şekilde karşılanmalıdır. Örneğin köpekler diğer evcil hayvan kategorisinde yer alır ve sahibini tehlikelere karşı koruma özelliğine sahiptir.

İlginizi çekebilir: Meditasyon Nedir?

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.