DOLAR 32,5465 -0.04%
EURO 34,9069 0.13%
ALTIN 2.425,400,10
BITCOIN 2097297-3,14%
Çorum
27°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
27’ler Kulübü Laneti
54 okunma

27’ler Kulübü Laneti

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:22
27’ler Kulübü Laneti
ABONE OL

27’ler kulübü laneti kendi içinde ortak bir trajedi içermektedir. İçinde Brian James, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, ve Amy Winehouse’un bulunduğu liste aslında toplam 50 sanatçıyı içerisinde barındırmaktadır.

Liste incelendiğinde 27’ler kulübü üyelerinin ortak sorunları olduğu kanısına varılmaktadır. Küçük yaşta başlayan ailevi sorunlar ileri ki dönemde alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara yönelmelerini tetiklemiştir.

Neden 27? – 27’ler Kulübü Laneti

27’ler kulübü laneti birbirinden genç ve yetenekli sanatçıların olduğu bir topluluktur. Bu ölümlerin arkasında esrarengiz olayların olduğu düşünülse de içerisinde 50’ye yakın müzisyeni bulundurmaktadır. Hepsi çok ünlü kişiler olmasa da doğuştan yetenekli sanatçılardır.

İngiliz bir sağlık kuruluşu, 27 yaşın ünlüler için tehlikeli olup olmadığı ile ilgili araştırma yayınlamıştır. Araştırma sonucunda; 27 yaşın normal insanlar için risk taşımadığı fakat ünlü sanatçıların, 20 ila 30 yaş arasında ki ölüm riskinin, genel Birleşik Krallık nüfusundan üç kat yüksek olduğunu açıklamıştır.

Sonuç olarak “şöhretin ve hızlı hayatın müzisyenler arasında ölüm riskini arttırdığını ancak bu riskin 27 yaş ile sınırlı olmadığını” açıklamıştır.

Kim bu 27’ler Kulübü?

27’ler kulübü laneti yaşayan sanatçıların tek ortak özelliği kötü alışkanlıklar değildi elbette, hepsi gelmiş geçmiş en iyi sanatçılar olarak kabul edilmektedirler. 27’ler kulübü üyeleri; hayatlarında yaşanan acı olayları müziğe dökmek konusunda ustalaşmış kişilerdir.

Ortak paydaları yetenek olan bu 27’ler kulübü üyesi, Amy Winehouse’un dediği gibi “Her kötü olay bir blues şarkısı olmayı bekler”.27’ler Kulübü Laneti

27’ler kulübü topluluğu fikri ilk olarak 1969 ve 1971 yıllarında, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin ve Jim Morrison’ın 27 yaşında öldükleri zaman ortaya çıktı.

Kurt Cobain, 1994 yılında 27 yaşında ölünce Kurt’un annesi tarafından Kulüp 27 olarak adlandırılmamıştır. Amy Winehouse, öldüğünde basın Amy’i de 27’ler kulübüne dahil etmiştir.

Yetenekleri kadar sansasyonel olayları ile de gündeme gelerek bir dönemin paparazzi ordusunu peşinden takan sanatçıları biraz daha yakından tanıyalım.

1 – Brian Jones

The Rolling Stones grubunun kurucusudur. 28 Şubat 1942 doğumlu Brian, 2 Temmuz 1969’da içki ve uyuşturucu etkisindeyken evinin havuzunda ölü olarak bulunmuştur. Hastaneye vardığında öldüğü açıklanmıştır.

Adli tıp, ölümünün boğulma ile olduğuna karar vermiş ve “kaza sonucu ölüm” olarak açıklanmıştır. Brian Jones’un karaciğerinin ve kalbinin, önceki uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı nedeniyle büyüdüğü anlaşılmıştır.

2- Jimi Hendrix

27’ler kulubü üyesi Jimi Hendrix 27 Kasım 1942’de doğmuştur. Rock and Roll Onur Listesi, sanatçıyı “rock müzik tarihindeki en büyük enstrümantalist” ilan etmiştir.

Jimi Hendrix’in sevgilisi Monika Dennemann, onu Londra’daki dairesinde nefes alır halde fakat bilinçsiz ve tepkisiz olarak bulmuştur.

Bunun üzerine ambulans ve sağlık görevlileri gelmiştir. Otopsi raporuna göre, şarkıcı ve söz yazarı Jimi Hendrix, 18 Eylül 1970 tarihinde Londra’da alkolün etkisindeyken kendi kusmuğunda boğulmuştur.

3 – Janis Joplin

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı olan Janis Joplin 27’ler kulübü laneti kurbanlarından birisidir. 19 Ocak 1943’te Texas’ta doğmuştur. 4 Ekim 1970’te Hollywood’da aşırı doz eroinden ölerek 27’ler kulübüne dahil olmuştur.

1967 yılında ünlü olmuştur. 4 Ekim 1970’de Joplin’in bir stüdyo kaydına gitmesi gerekiyordu fakat gitmeyin endişelenmiştir. Arkadaşları tarafından, bir otel odasında yatağının yanında yerde ölü olarak bulunmuştur.

Şarkıcının otopsi raporuna göre, ölüm nedeninin alkolle karıştırılmış aşırı doz eroin olduğu açıklanmıştır.

4 – Jim Morrison

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarıdır. The Doors grubunun solistidir. 8 Aralık 1943 yılında doğan 27ler kulübü üyesi, 3 Temmuz 1971’de Pamela Courson tarafından, Paris’te kaldığı dairenin küvetinde ölü olarak bulunmuştur. Kalp yetmezliğinden öldüğü söylenmiştir fakat eroinden öldüğü düşünülmektedir.

Rolling Stones gitaristi Brian Jones’un ölümünden iki yıl sonra vefat etmiştir. Ölüm nedeni olarak kalp yetmezliği denilmiş fakat yasalar gereği otopsisi yapılmamıştır.

5 – Kurt Cobain

27’ler kulübü laneti denince ilk akla gelen isimlerden olan Kurt, en iyi rock grubu olarak görülen, Nirvana grubunun kurucu lideridir. Kurt Cobain, 20 Şubat 1967’de doğmuştur. Washington doğumlu olan Kurt’un çocukluktan gelen birçok ailevi problemi vardır.

5 Nisan 1994 tarihinde Seattle da intihar ederek hayatına son vermiştir. Seattle, Washington’daki evinde ölü olarak bulunmuş fakat bulunmadan üç gün önce 5 Nisan 1994’te öldüğü belirlenmiştir.

Ölümü resmi olarak intihar olarak kabul edilmiştir. Seattle olay raporu, “vücudunu bir pompalı tüfekle vurduğunu, görünür bir kafa yarasının olduğunu ve yakınlarda intihar notu bulunduğunu” belirtmiştir.

6 – Amy Winehouse

Amy Winehouse, 14 Eylül 1983’te kuzey Londra’da doğmuştur. Son yüzyılın en iyi sesi olarak bilinen Londra asıllı Amy Winehouse uzun yıllar uyuşturucu ile anılmıştır. Ölümün son yılında hiç uyuşturucu kullanmamıştır fakat alkol problemi kalp sağlığını etkilemiştir.

Bulimia hastalığı yaşayan sanatçı ölümünden bir ay önce İstanbul’a konser vermeye gelmiştir fakat sağlık problemleri nedeniyle iptal etmiştir.

Amy Winehouse, 23 Temmuz 2011’de vefat etmiştir. Çok sevdiği ve yaşadığı Camden Town’da ki dairesinde koruması tarafından bulunmuştur. Koruması ilk önce uyuduğunu sanmış sonra nefes almadığını fark etmiştir. Ölü bulunduğu odanın yerinde boş votka şişleri de görülmüştür.

Adli tıp sonucuna göre, Amy Winehouse’un kanında, desilitre başına, 416 mg alkol bulunduğunu tespit edilmiş ve alkol komasından öldüğü açıklanmıştır.

Bonus

27’ler kulübü laneti ile ilgili merak ettiklerinize yanıt bulabileceğiniz; Netflix platformunda yer yayınlanan, 27 Goon To Soon belgeselini izlemelisiniz!

İlginizi çekebilir: Meditasyon Nedir? Meditasyon Hakkında 4 Husus 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.