DOLAR 32,5202 -0.09%
EURO 34,7945 -0.22%
ALTIN 2.421,20-0,35
BITCOIN 21599470,16%
Çorum
28°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Peygamberimize Hakareti Önlemesi
  • Hitit Haber
  • Bilgi
  • Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Peygamberimize Hakareti Önlemesi
83 okunma

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Peygamberimize Hakareti Önlemesi

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:26
Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Peygamberimize Hakareti Önlemesi
ABONE OL

2. Abdülhamid dinine bağlı, yöneticisi olduğu devletin İslami ilkelere göre yönetilmesini isteyen lider ehli biriydi. Hatta bu doğrultuda meclisindeki Müslüman olmayan yabancı milletvekilleri ile arası iyi değildi. 2. Abdülhamid günümüzde pek çok Türk ve Müslüman toplum tarafından Ulu Hakan olarak kabul edilir. Bunun nedenlerinden biri ise Abdülhamid Han’ın yurt dışında Peygamberimize hakaret içeren tiyatro oyunlarını iptal ettirmesidir.

Bu tiyatro oyunları Fransa ve İtalya’da sergilenecekti. Özellikle Paris’te büyük bir seyirci kitlesinin karşısında sergilenecekti. Bu tiyatro oyununda, oyunculardan biri İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’e (SAV) hakaret edecekti. 2. Abdülhamid bu durumu öğrendiği zaman İtalyan ve Fransız sefirlerini Yıldız sarayına çağırttı. İkisiyle de ayrı ayrı görüşerek onları sert bir dille uyardı.

Fransız sefirle görüştüğü zaman eğer bu tiyatro oyununu iptal etmezseniz İslam ordusunun ayak sesleri Paris’te dalgalanır diyerek Fransa’yı askeri savaşla tehdit etmiştir. Afrika ve Hindistan’dan büyük bir ordu toplayarak Fransa’ya saldırmayı bile planlamıştır.

Bunun üzerine İtalyan ve Fransız sefirler ülkelerine telgraf çekerek bu tiyatro oyunlarının iptal edilmesini emretmişlerdir. Böylelikle Peygamberimize hakaret önlenmiş oldu. Bu olayları öğrenen Müslüman halk ise Halifelerine şükran ve teşekkürlerini iletmişlerdir. Özellikle Hindistan’dan, Yıldız sarayına yüzlerce mektup gelmiştir. Dünya’nın her yerinde Müslüman gruplar sevinçlerini belli etmek için meydanlarda organizasyonlar düzenlemişlerdir. Böylelikle Abdülhamid Han İslam’a verdiği önemi herkese kanıtlamış oldu.

2. Abdülhamid Han’ın Duası

Peygamber Efendimize sevgisi ve saygısı ile tanınan II. Abdülhamid Han, tahtan indirilmek istediğinde bir yakarış duasında bulunmuştu. O meşhur duaya da bu konu altında yakından göz atmakta fayda var.

2. abdülhamid

“Helal etmiyorum!

Şahsımı değil, milletimi bu hale getirenlere

Hakkımı helal etmiyorum.

Beni, benim için lif lif yolsalar,

Cımbız cımbız zerrelerimi koparsalar,

Sarayımı yaksalar,

Hanumanımı, hanedanımı söndürseler,

Çoluğumu gözümün önünde parçalasalar

Helal ederim de, Sevgili’nin (SAV) yolunda yürüdüğüm için

Beni bu hale getiren

Ve milletimi ateşe atan insanlara

Hakkımı helal etmem!

Allah’a emanet olunuz.”

Sultan Abdülhamid Han Kimdir?

Osmanlı Devleti’nin 34. padişahı olan Sultan Abdülhamid Han, Osmanlı’nın çöküş döneminde devletini en iyi şekilde yönetmeye çalışmış fakat sonunda tahtan indirilmiş bir sultandır. Ona yapılan haksızlıklar yıllardır Türkiye’nin gündeminde olmuş ve hakkında çeşitli makaleler yazılmıştır. Hz. Muhammed’e (SAV) olan sevgisi ile yaptığı tüm işlerle gönüllerde taht kurmuş fakat yine de mutlak hakimiyetine son verilmiştir.

21 Eylül 1842 yılında İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda dünyaya gelen Abdülhamid Han, Sultan Abdülmecid’in oğludur. 10 yaşında annesi Tirimüjgan Hanım’ı kaybeden Abdülhamid’in bakımını Sultan babasının diğer eşi Piristu Hanım üstlenmiştir.

Okul döneminde hem Fransızca hem de musiki dersleri alarak kendini geliştirmeye önem vermiştir. Sanata olan düşkünlüğü onu Operaya yönlendirmiş ve çeşitli operaları Türkçe tercüme etme vazifesini bizzat üstlenmiştir. Şehzadelik döneminde kardeşi V. Murad daha çok ilgi odağı olduğu için kendisi sade bir hayat sürmüştür. Kendinden önceki padişahlardan farklı olarak şehzadelik döneminde yurt dışı seyahatlerine giderek farklı kültürleri incelemiştir.

Siyasi olaylar ile amcası Abdülaziz’in tahtan indirilmesine, kardeşi V. Murad’ın tahta çıkarılmasına ve ruhsal çöküntü geçirdi iddiası ile Çırağan Sarayı’na hapsedilmesi olaylarına şahitlik etmiştir. 1876 yılında ise tahta çıkarılmış ve padişahlı ilan edilmiştir. Osmanlı’nın çöküş döneminde ve ekonomik açıdan da kötü olduğu bir dönemde tahta çıkan 2. Abdülhamid Han, bu zorlu dönemde büyük işlere imza atmıştır.

Birçok isyanla, savaşla ve zorluklarla geçen padişahlık döneminde yine de önemli ve devleti ayakta tutan başarılar da elde etmiştir. Tek bir sözü ile Fransa’da oynanması planlanan ve Peygamber Efendimize hakaret içerikli tiyatroyu iptal ettirmiştir.

İlginizi çekecek diğer konular için: hitithaber.com

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.