DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2051346-2,14%
Çorum
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Uluslararası Lojistik Nedir ve Ne İş Yapar?
45 okunma

Uluslararası Lojistik Nedir ve Ne İş Yapar?

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:24
Uluslararası Lojistik Nedir ve Ne İş Yapar?
ABONE OL

Ülkeler arasında ithalat ve ihracatın gerçekleşebilmesi için uluslararası lojistik hizmetine duyulan ihtiyaç kaçınılmazdır. Lojistik ürünlerin üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği nakliye, depolama, ambalajlama, gümrükleme, dağıtım süreçleri ve tüketiciye teslim edilme aşamalarını kapsar. Farklı ülkelere ulaştırılmasında izlenen tüm aşamaların sorumluluğu lojistik firmalarına aittir.

Her geçen gün çoğalan tüketim toplumu ve beraberinde artan ihtiyaçlara karşılık bulmak için uluslararası taşımacılık ağı artan lojistik hizmetlerinin genişlemesinde büyük avantaj sağlamaktadır. Lojistik firması olarak anlık süreç takibi planlı şekilde aktarılmalı, hizmet özverili bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

uluslararası lojistik

Uluslararası Lojistik Nedir?

Uluslararası lojistik; tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketiciye ulaştırıldığı son noktaya kadar ki hizmetlerin ve her türlü bilgi akışının planlı bir şekilde yürütülmesi ve denetlenmesidir.

Tüketimin artması ile birlikte uluslararası lojistik hizmetine her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulmakta ve bu durum kara, hava ve deniz yolları ulaşımında trafiğe sebep olacak kadar yoğunlukta bir lojistik ihtiyacı oluşturmaktadır. İthalat ve ihracat faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için uluslararası lojistiğe ihtiyaç duyulur, çünkü bu hizmet lojistik ve taşımacılık şirketleri aracılığıyla gerçekleşebilmektedir.

Uluslararası Lojistik Ne İş Yapar?

Lojistik firmaları, ürünlerin farklı ülkelere ulaştırılmasında izlenen tüm aşamalardan sorumludur. Bir lojistik firmasının başarılı olmasının en önemli anahtarı ise süreç yönetimini doğru uygulayabilmesidir. Lojistik hizmet süreci yönetiminde gerçekleşen aşamalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hizmet, gerekli teçhizat ve donanıma sahip şirketler tarafından yapılmalıdır. Bu sebeple en önemli kriter yeterli araç kapasitesi bulundurma zorunluluğudur.
    • Taşınan ürün türüne göre sevkiyat şekline karar verilmelidir.
    • Profesyonel şirketler öncülüğünde müşteriye ulaşımı sağlanmalıdır.
    • Yeterli depolama alanına sahip şirketlerle çalışılmalıdır. Depolama alanı büyüklüğü oldukça önemlidir.
    • İşinin ehli personeller ve uzman kadro daima hazır olmalı ve özenle çalışmalıdır.
    • Hızlı, pratik ve güvenli bir lojistik hizmeti sunmalıdır.
    • Kriz yönetiminin üstesinden gelebilmelidir.
    • Her türlü aksaklık durumunda B planı bulunan yedek proje hazırlanmalı, aksi bir durum ile karşılaştığında taşımacılık durmadan anında çözüme kavuşturulmalıdır.
    • Operasyon yönetimi taşımacılıktan önce gelmelidir çünkü müdahale süresi çözüm hızını etkilemektedir.
  • Müşteriye özel çözümler üretilirken farklı kombinasyonlar kullanılmalı çünkü yaratıcılığı ortaya çıkaran proje ile hizmeti değerli kılmak oldukça önemlidir.
    • Her daim artan bir başarı grafiği sergilenmelidir.
    • Müşterinin talebine uygun hesaplı ama etkin çözümler üreterek müşteri memnuniyetine öncelik verilmelidir.
    • Proje hizmetlerinde yasal gerekliliklere ve kalite standartlarına dikkat ederek süreç takibi titizlikle yapılmalıdır.

Şeffaf ve dürüst iş yapma prensibi edinen lojistik firmaları ile çalışılmalıdır.
Lojistik firmaları tedarik zinciri yönetimi, depo hizmetleri, taşıma, proje koordinasyonu ve yönetimi, gümrük ve sigorta hizmetleri, liman hizmetleri, torbalama hizmetleri, gemi tahliyesi ve yükleme hizmetleri gibi alanlarda hizmet sunarlar.

Uluslararası Lojistik Sektöründe Dijitalleşme

 

Tüm sektörleri etkisi altına alan dijitalleşme, lojistik sektöründe de en önemli konulardan biridir. Robot, kamera, bilgisayar, akıllı telefon, tablet, yazılımlar, drone kullanımı lojistik sahaların yönetiminde oldukça sık kullanılmaktadır. Bu durum lojistik hizmetlerini de dijitalleşmeye yönlendirmiştir. Lojistik firmaları günümüzde değişip gelişen teknolojiye ayak uydurmalı, çağın gereklerine uygun süreç yönetmelidir.

Lojistik hizmet aşamasında kullanılan dijitalleşmenin müşteriye ulaştıktan sonrasında da kullanımı müşteri memnuniyeti açısından önemlidir. Dijitalleşme, kargo takip sürecinde ve firma ile birebir iletişim kurmak isteyen müşterinin görüşlerini ve deneyimini aktarmasında kolaylık sağlamak için kullanılır.

Sağlık Lojistiğinin Önemi Nedir?

Tüm dünyada ve ülkemizde ekonominin büyüme dinamiği taşımacılık sektörüne bağlıdır. Mümkün olan en kısa sürede hızlı ve güvenli bir şekilde ham maddenin üreticiden tüketiciye ulaştırılması, tedarik zincirinin kırılmadan kalkış noktasından varış noktasına ulaştırılması lojistik firmalarının görevidir. Özellikle de sağlık lojistiğinde insan sağlığını doğrudan etkileyecek en ufak bir aksamanın yaşanması telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olabilir. Tıbbi cihaz ve malzemelerin zaman ve mekan kavramı göz önünde bulundurularak ve darbeye, kırılmaya, bozulmaya maruz kalmadan varış noktasına ulaştırılması sağlık sektörüne büyük zaman kazandırır.

Sağlık kuruluşları tıbbi malzemeleri hastalarına ulaştırırken, en kısa sürede ve en güvenilir şekilde sağlık hizmeti sunmak için sağlık lojistiğine ihtiyaç duymaları kaçınılmazdır.

Lojistik firmaları müşterilerin seçimleri doğrultusunda uygun hesaplı ama etkin çözümler üreterek müşteri memnuniyetine öncelik vermelidir. Sorunsuz bir taşımacılık gerçekleştirmek için zamanında teslimat unsurunu önemseyerek büyük çaba göstermelidir.

Diğer yazılarımız için: hitithaber.com linkine tıklayın.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.