Hitit Üniversitesi'nde Yürütülen TÜBİTAK Projesi Erken Dönem Eklem Kireçlenmesi Tedavisine Işık Tutuyor
Hitit Üniversitesinde yürütülen TÜBİTAK projesi, erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanılmak üzere doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite üretileceği konusunda umut veriyor.
Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kanca liderliğinde yürütülen proje, TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilecek.
Üniversitenin Makine ve İmalat Teknolojileri alanında uzmanlaşmış kadrosuyla gerçekleştirilecek proje, erken dönem kireçlenme tedavisi için doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite formunda biyomalzeme üretmeyi hedefliyor.
Doç. Dr. Kanca, "Projemizde, sentetik ve doğal polimerlerin bir arada kullanıldığı, nanoparçacık takviyeli ve antibiyotik etken madde yüklü hidrojellerin tasarlanacağı çift katmanlı bir yapı oluşturmayı planlıyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kanca, "Kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, eklem kıkırdağı ve kıkırdak altı kemik doku kaybıyla kendini gösteren eklem rahatsızlıklarının başında gelmektedir." dedi.
Proje kapsamında geliştirilecek biyomalzemelerin, erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde alternatif bir seçenek olabileceği belirtiliyor.
Doç. Dr. Kanca, proje sürecinde yer alan öğrencilerin nitelikli araştırmacılar olarak yetişmelerine katkı sağlayacaklarını ifade etti.