Facebook
Instagram
Çorum Haberleri
Çorum
HAFİF YAĞMUR
20°
ANASAYFA Sağlık Çorum Eczacı Odası, Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirici Broşür Hazırladı

Çorum Eczacı Odası, Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirici Broşür Hazırladı

Çorum Eczacı Odası, maymun çiçeği hastalığı hakkında bilgilendirici bir broşür hazırladı. Hastalık bulaşıcı ve belirtileri ciddi olabilir.
Çorum Eczacı Odası, Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirici Broşür Hazırladı

Çorum Eczacı Odası, Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgilendirici Bir Broşür Hazırladı

Çorum Eczacı Odası, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakından takip edilen maymun çiçeği hastalığı hakkında bilgilendirici bir broşür hazırladı.

Broşürde maymun çiçeğinin, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir viral hastalık olduğu vurgulanarak, "İlk olarak 1958 yılında maymunlarda gözlemlendiği için bu isimle anılır.

Hastalığın genellikle Orta ve Batı Afrika'da görüldüğü ancak son yıllarda farklı bölgelerde de vakaların bildirildiği belirtilmiştir.

Virüsün çiçek hastalığına neden olan virüsle yakın akrabalığa sahip olduğu ifade edilmiş ve çiçek hastalığına karşı bağışıklığı olan kişilerin maymun çiçeğine karşı da bir miktar korumaya sahip olabileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Hastalığın bulaşma yollarının hasta hayvanların cilt lezyonları, vücut sıvıları veya solunum yolu salgılarıyla temas, hasta kişilerin cilt lezyonları, vücut sıvıları veya solunum yolu salgılarıyla temas ve hasta kişinin kullandığı eşyalar aracılığıyla olduğu açıklanmış ve hamile bir kadın hastalandığında bebeğine de bulaşabileceği uyarısı yapılmıştır.

Maymun çiçeğinin belirtilerinin genellikle 5-21 gün içinde ortaya çıktığı ve ilk dönemde yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf bezleri ve yorgunluk bulgularının gözlemlendiği ikinci dönemde ise vücudun çeşitli bölgelerinde döküntülerin (sıvı dolu kabarcıklar, kabuklar) görüldüğü açıklanmıştır.

Maymun çiçeği hastalığının ölüm oranının yaş, genel sağlık durumu ve alınan tıbbi bakım gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceği ve genellikle düşük bir ölüm oranına sahip olmasına rağmen bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceği belirtilmiştir.

Maymun çiçeğine karşı spesifik bir tedavinin bulunmamasına rağmen semptomları hafifletmeye yönelik tedavilerin uygulanabileceği ve hastalığın genellikle kendiliğinden geçtiği ancak ciddi komplikasyonlara neden olabileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi, hasta kişilerle temasın kaçınılması, pişmemiş et ve hayvansal ürünlerden uzak durulması, aşı olunması ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi önerilmiştir.

Sağlık otoritelerinin uyarılarının takip edilmesi, seyahat öncesi bilgi alınması ve endemik bölgelere seyahat edilecekse gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulanmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mecitözü'nün Doğla Köyü'nde Bamyanın Kilosu 200 TL!

Mecitözü'nün Doğla Köyü'nde Bamyanın Kilosu 200 TL!