DOLAR 32,5517 0.19%
EURO 34,9622 -0.07%
ALTIN 2.448,750,53
BITCOIN 20966170,13%
Çorum
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Biyonik Teknoloji 2022’de de Çığır Açmaya Devam Ediyor!
47 okunma

Biyonik Teknoloji 2022’de de Çığır Açmaya Devam Ediyor!

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:24
Biyonik Teknoloji 2022’de de Çığır Açmaya Devam Ediyor!
ABONE OL

Biyonik Teknoloji; teknolojinin gelişmesiyle ön plana çıkmış bir bölümdür. Bu mühendislik harikası bölümü birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Bu teknoloji isminin farklı olması ve teknolojinin gelişmesi ile birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Yalnızca biyonik ne demek diye de birçok araştırma yapılmaktadır. Biyonik; canlılar aleminin dünyasını, özellikle de beynin çalışma prensibini taklit eden bir bilim dalıdır. Ayrıca taklitle birlikte elektronik aygıtlardan yararlanmaktadır.

Tüm Detayları ile Biyonik Teknoloji

Bilim dalının destekçileri teknoloji; yaşam formları ve üretilen nesneler arasında bir akış olması gerektiğini söylemektedir. Çünkü evrimsel gelişim aşaması tüm varlıkları daha iyi olmaya zorlamaktadır. Evrimsel yapılan hesaplamalar biyonik fikirler aracılığı ile yapılmaktadır. Biyonik fikirler bilim adamlarınca düşünerek ve doğada hiç olmamış çözümler göz önüne alınarak hesaplamalar ileri boyuta taşınmıştır.

biyonik teknoloji

Biyonik Teknoloji yeni olmasına rağmen gün geçtikçe kullanım alanlarını genişletmiştir. Kullanım alanlarından yararlanarak da birçok örnek karşımıza çıkmaktadır. İşe o kullanım alanları ve örnekler!

1)    Biyonik Teknoloji İçin Oluşturulmuş Kullanım Alanları

Biyonik Teknoloji son yıllarına damgasını vuran bir bilim dalıdır. Bunula beraber birçok kişiye mühendislik harikası örnekler sunmaktadır. Bu örnekler;

  • Yunusların kalın derisi düşünülerek teknelerin gövdesinin yapılması,
  • Tıbbi ultrason aletleri,
  • Hayvanlar ile iletişim kurabilmek için çıkardığı ince frekansları taklit eden bir radar sistemi,
  • Yapay sinir ağları ve yapay nöronlar da biyonik bilim dalına ait örneklerdir.

Biyonik araştırmalarını taklidin yanı sıra doğada bulunan bir fonksiyon sisteminin uygulanmasını ele almaktadır. Doğal ekolojilerden ve organizmalardan alınan örneklerin bilinçli olarak kopyalanması olarak da söylenmektedir. Ayrıca doğanın zaten kendisinin çalışan ve çözüm üreten bir veri tabanı olduğunu ele alan akıl yürütme işlemidir.

2)    Biyonik Teknoloji ile Yapılmış Örnek Çalışmalar

biyonik-teknoloji

Biyonik Teknoloji yeni olmasına karşın birçok çalışma yapılmış ve bu konuda çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. İşte o çalışmalar!

  • Yüzyılda ağaçları kesmek için oduncu bıçaklarının testere dişi tasarımı ve boynuz biçimde modellemesi yapılmıştır. Bu modelleme o zamanlarda devrim yaratmıştır. Çünkü bıçaklar ağaç kesiminin daha hızlı ve kolay olmasını sağlamıştır.
  • Kedi gözü yansıtıcısı ise kedilerin gözlerinin mekanizmasından yararlanılmıştır. 1935 yılında Percy Shaw tarafından biyonik göz düşüncesi ile kedi gözü yansıtıcısı icat edilmiştir.
  • Uçaklarda dönüşen kanatların kullanılması 2004 yılında Penn State Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından tasarlanmıştır. Dönüşen kanatlar; kuşların farklı şekilli kanatları ve uçma hızları baz alınarak modellenmiştir.

Tıpta Biyonik Teknoloji

Biyonik Teknoloji nedir diye yapılan birçok araştırma bulunmaktadır. Bu soru kısaca mühendislikten biyolojiye ve biyolojiden mühendisliğe akış olarak cevaplanmaktadır.

Tıpta biyonik; organlar ve diğer vücut parçalarının mekanik versiyonlarla güçlendirilmesi veya değiştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Biyonik implantlar protezler taklit edilerek yapılmaktadır. Hatta çok daha iyi yapılarak normal protezlerin önüne geçmiştir.

biyonik-teknoloji

Biyonik implantların yanı sıra birkaç başarılı biyonik cihazda bulunmaktadır. Bunlar arasında işitme engeli bulunan insanlar için icat edilen biyonik kulak da yer almaktadır. Ardından birçok biyonik cihaz çıkmış ve diğer duyusal bozukluklar için de çalışmalar ilerlemektedir. Duyusal bozuklar dışında yakın zamanda nörolojik ve psikiyatrik sorunlar için de biyonik çalışmalar yapılmaktadır.

Biyomühendis olan Boahen, 8 yıllık çalışma sonucunda gören bir retina ile aynı işlevi yapan silikon retina geliştirmiştir ve başarıya ulaşmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda silikon retinanın normal retina ile aynı işlevi yaptığı kanıtlanmıştır.

Biyonik Uzuvlar Hakkında Kısa Bilgiler

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)’ ye göre birçok insanın fiziksel bir engeli bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 190 milyon yetişkin birey fonksiyonel zorluk yaşamaktadır. Ortopedik Biyonik alanı ise motor işlevselliğini fiziksel yönden geri yüklemek için tasarlanmıştır.

Biyonik uzuvlar uzun zamandır standart protezlerin yerini almaktadır. Bu teknoloji sayesinde daha iyi tasarımlar ve daha hafif cihazlar ile uzuvlar tasarlanmıştır. Biyonik uzuvların bazıları bilim kurgu filminden alınmış gibidir. Ama bilim adamları zamanla daha gerçekçi görünen seçeneklerde yaratmıştır.

biyonik-teknoloji

Protezler yapılan çalışmalar ile onu kullanan kişiyle daha benzer haldedir. Doğru cilt rengi, saç, parmak izleri, tırnaklar ve damarlar gibi ayrıntılara dikkat edilerek tasarlanmaktadır. Böylece protezler artık kullanan kişilerin şeklini yansıtmaktadır.

Biyonik Teknoloji uzuvlardan kulaklara kadar tıpta birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Tükürük Bezi Tümörü Ülkemizde Her Yıl 4000 İyi Huylu, 800 Kötü Huylu Olarak Belirleniyor yazısına da göz atmaya ne dersiniz?

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.