DOLAR 32,3325 0.24%
EURO 35,0742 -0.18%
ALTIN 2.282,250,22
BITCOIN 22909191,84%
Çorum
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Otizmli bir çocuğun dostluk dolu hikayesi: ‘’Arkadaşımla Bir Gün’’
24 okunma

Otizmli bir çocuğun dostluk dolu hikayesi: ‘’Arkadaşımla Bir Gün’’

ABONE OL
5 Ocak 2023 22:35
Otizmli bir çocuğun dostluk dolu hikayesi: ‘’Arkadaşımla Bir Gün’’
ABONE OL

Tohum Otizm Vakfı iş birliğinde eğitimci yazar Gökhan Dumanlı’nın kaleme aldığı “Arkadaşımla Bir Gün” hikaye ve etkinlik kitabı otizmli çocukların arkadaşlarının otizmi anlamasına yardımcı oluyor. Sadece çocukların değil öğretmenlerin de sınıflarında öğrencilerinin otizmi daha kolay anlaması için faydalanabilecekleri kitabın içeriğinde uygulamalı etkinlikler de bulunuyor.

 

Otizmli Efe ve arkadaşı Burak’ın samimi dostluğunu ele alan ‘’Arkadaşımla Bir Gün’’ kitabı, her adımda otizmli bir çocuğun nelerden hoşlandığını, nelere ilgi duyduğunu ve nelerden rahatsız olabileceğini yalın bir anlatım ile okuyucu ile buluşturuyor. Kitapta,  okuyanların doğayı ve doğanın güzelliklerini keşfederken kendilerindeki benzerlikleri, farklılıkları da fark edebileceği ve tıpkı doğadaki renkler gibi herkesin bu hayatta farklı birer renk olduğu en iyi şekilde anlatılıyor.

 

‘’Arkadaşımla Bir Gün’’ kitabının otizmlilerin fark edilmesi ve toplumsal kabulü için iyi bir araç olduğunu ifade eden Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Özgül Gürel, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Sevgili Gökhan Dumanlı’nın kaleme aldığı bu dostluk dolu hikâyeye Tohum Otizm Vakfı olarak dokunmuş olmak bizler için mutluluk verici. Özellikle okul çağındaki çocukların, kaynaştırma öğrencisi otizmli arkadaşlarını daha yakından tanımaları, öğretmenlerin ve ailelerin otizmli bir çocukla nasıl iletişim kurması gerektiği ile ilgili işlevsel bir kaynak nitelediğinde. Otizmlileri daha yakından anlatan ve onların dünyasına ışık tutan bu tür yayımların önümüzdeki dönemde sayısının artmasını ve daha fazla kişiye ulaşarak farkındalık yaratmasını ümit ediyoruz.’’

 

Otizmin Tek Çaresi Yoğun Eğitim

Günümüzde bilinen tek çaresi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olan otizm, erken tanı ve doğru bir eğitim yaklaşımı ile kontrol altına alınabiliyor. Yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık %50’sinde otizmin belirtileri ile ilgili büyük ilerleme kaydediliyor. Öyle ki bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor. Otizmde erken dönemde (12 ay civarı) tanı koyabilmek ve çocukların haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim almalarını sağlamak hayati önem taşıyor. Özellikle tanı aldıktan sonra 5 yaşa kadar sunulan bu yoğun eğitim çok daha önemli bir hal alıyor.

Bunları Biliyor musunuz? 

  • Otizmin tek çaresi ERKEN TANI ile YOĞUN, SÜREKLİ EĞİTİM’dir.
  • Günümüzde her 44 ÇOCUKTAN 1’inin otizm riski ile dünyaya gelmekte ve otizmin görülme sıklığı çok büyük bir hızla artış göstermektedir.
  • Dünyada her 20 DAKİKADA 1 çocuk otizm tanısı almaktadır.
  • Otizm erkek çocuklarda, kızlardan 4 KAT FAZLA oranda görülmektedir.
  • Ülkemizde 0-19 yaş grubundaki 574.963 otizmli çocuk ve gencimizden sadece 41.854’ü EĞİTİME ERİŞEBİLMEKTEDİR.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.