Facebook
Instagram
Çorum Haberleri
Çorum
HAFİF YAĞMUR
20°
ANASAYFA Ekonomi Çorum, İstanbul'un Ardından Mücevher İhracatında İkinci Sıraya Yerleşti

Çorum, İstanbul'un Ardından Mücevher İhracatında İkinci Sıraya Yerleşti

TİM verilerine göre Çorum, ağustos ayında İstanbul'dan sonra mücevher ihracatında ikinci sırada yer aldı. Mücevher sektörü, Türkiye'nin en yüksek ağustos ihracatına katkı sağladı.
Çorum, İstanbul'un Ardından Mücevher İhracatında İkinci Sıraya Yerleşti

Çorum, Mücevher İhracatında İstanbul'un Ardından İkinci Sırada

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ağustos ayında mücevher ihracatında Çorum, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı.

Geçtiğimiz ay mücevher sektöründe en fazla ihracat 514,1 milyon dolarla İstanbul'dan gerçekleştirilirken, Çorum'dan ise 443,2 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti.

Ankara 2,4 milyon dolar, Tekirdağ 1,1 milyon dolar ve Antalya ise 553 bin dolarlık ihracat rakamlarıyla sırasıyla Çorum'u takip etti.

Son yıllarda mücevher sektörü, alım heyetleri ve yurt dışı fuarlarda aktif rol alarak pazar genişliğini artırdı ve ihracatını sürekli olarak yükseltmeye devam ediyor.

Türkiye'nin toplam ihracatı geçen ay yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolara yükselerek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatı olarak kaydedildi.

Türkiye'nin mücevher ihracatı ağustosta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107,9 artışla 963 milyon 384 bin dolara yükseldi, böylece sektörün dış satımı geçen yıla göre iki katından fazla artmış oldu.

Mücevher sektörünün ihracatı, yılın ilk 8 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17,5 artışla 4 milyar 716 milyon 243 bin doları buldu.

Mücevher sektörünün toplam ihracattaki payı yüzde 4,4 olarak hesaplandı, altın mamulleri, gümüş eşyaları ve diğer kıymetli metallerin yanı sıra mücevher ve kuyumcu eşyaları gibi çeşitli alt grupları içeriyor.

Mücevher sektöründe en fazla ihracatın 521,9 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapıldığı görüldü, onu 67,6 milyon dolarla ABD, 52,9 milyon dolarla Hong Kong, 50,9 milyon dolarla Irak ve 47,3 milyon dolarla Kırgızistan izledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, ihracat artışında da zirvede yer alarak, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 341,7 milyon dolarlık artışla dikkat çekti.

Libya'ya yapılan 36,1 milyon dolarlık ihracatın yanı sıra İstanbul'un öne çıktığı mücevher sektöründe Çorum, Ankara, Tekirdağ ve Antalya da önemli birer paya sahip oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çorum AK Parti Milletvekilleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Buluştu

Çorum AK Parti Milletvekilleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Buluştu