DOLAR 32,5976 0.35%
EURO 34,8329 0.22%
ALTIN 2.507,960,96
BITCOIN 20995682,98%
Çorum
17°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
  • bosmenu
Çorum’da Su Sorunu Ciddi Boyutlara Ulaştı | 10 Günlük Su Kaldı!
  • Hitit Haber
  • Genel
  • Çorum’da Su Sorunu Ciddi Boyutlara Ulaştı | 10 Günlük Su Kaldı!
25 okunma

Çorum’da Su Sorunu Ciddi Boyutlara Ulaştı | 10 Günlük Su Kaldı!

ABONE OL
1 Haziran 2022 17:32
Çorum’da Su Sorunu Ciddi Boyutlara Ulaştı | 10 Günlük Su Kaldı!
ABONE OL

Çorum’da su sorunu halkı tedirginliğe sürüklüyor. Kentte 2 yıldır yaşanan yağış ağızlığı nedeniyle barajlardaki su miktarı korkutucu seviyelere geldi. İçme suyunu barajlardan sağlayan Çorum Belediyesi, barajlardaki düşük seviyelerin ardından kuyu açma çalışmalarına başladı.

çorum'da su sorunu

çorum’da su sorunu

Çorum’da su sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yaz aylarında açtıkları kuyuların devreye alındığını ifade etti. Bu su kuyularına ek olarak yeni açılan 15 kuyu ile sürekli olarak su temini yapıldığının bilgisini verdi. Faal olarak işleyen su kuyularının ek olarak sürekli yeni kuyular açtıklarını ifade eden Başkan Aşgın çalışmaları da yakından takip ediyor.

Çorum’da Su Kuyuları Kurudu

çorumda su sorunu1 hitithaber

Çorum’da su sorunu 2020 yılının ortalarından beri devam ediyor. Büyük bir kuraklıkla karşı karşıya olan kentte belediye sürekli olarak çalışmalarını sürdürüyor. 2020 yılının yaz ayından bu güne 15 yeni su kuyusu açıldı. Kuyulardan çıkartılan sular arıtma tesislerine tahliye edildi. Bu çalışmalar sırasında belediyeye yüksek fiyatlarda maliyetler çıktı. tüm çalışmaların ardından Çorum Belediyesi günlük 30 bin metreküp su çıkarmayı başardı. Tüm bu projeler için bu zamana kadar 4 milyona yakın para harcandığı ifade edildi.

Yaz ayından itibaren kentin su ihtiyacını bu kuyulardan sağladıklarını ifade eden Başkan Aşgın, kuraklık nedeniyle yeraltı sularının da çekildiğini ifade etti. Başkan Aşgın;

“Biz her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz. Hemşehrilerimizden isteğimiz paha biçilmez değerde olan içme suyumuzu israf etmemeleri. Herkes ihtiyacı kadar kullanmalı. İçme suyunu kullanırken çok dikkat etmeli. Bu işin şakası yok” diye konuştu.

Çorum içme suyunun büyük bir çoğunluğunu Yenihayat, Hatap ve Çomar Barajlarından sağlıyor. Fakat Çorum’un en büyük su rezervlerinden olan bu barajlarda da su seviyesi tehlikeli seviyelere düştü. Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Aşgın;

” Bu üç barajımızda yaklaşık 700 bin metreküp suyumuz kaldı. Yani sadece barajlarımızdan su temin ediyor olsa idik 10 günlük suyumuz kalmış olacaktı” ifadelerini kullandı.

Çorum’da Su Sorunu | Su Maliyetleri 2.5 Kat Arttı

çorumda su sorunu1 hitithaber

Susuzlukla mücadele etmek için su kuyuları açan Çorum Belediyesi bu kez de yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı. Su kuyuları açarak su sorununu çözmeye çalışan belediye yönetimi bu çalışmalara ait maliyetlerin günden güne arttığını ifade etti. Kuyulardan çıkan sular direkt olarak içilemeyeceği için arıtma tesisine aktarma işlemi de ek bir maliyet olarak fiyatlara yansıdı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Aşgın  su kuyuları çalışmalarında ortaya çıkan maliyetler hakkında bilgi verdi. Başkan Aşgın;

” Bir ton suyun Belediyemize maliyeti 4.79 TL. Maliyeti bu kadar yüksek olan suyu hemşehrilerimize 1.95 TL’den veriyoruz. Evlerimizden akan su için ödediğimiz miktarın 2.5 kat daha fazla maliyete su temiz ediyoruz” dedi.

Susuzluğun çok zor olduğunu belirten Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın vatandaşların duyarlı olmasını bekliyor. Su tüketiminde tasarruflu olunması gerektiğine ve bilinçli olunması gerektiğine vurgu yapıyor.

Çorum Belediyesi, Çorum’da su sorunu için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu çalışmalardan bir tanesi olan Koçhisar Barajı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İsale Hattı üzerinde kurulan barajın yıl sonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. Çorum’un su problemine büyük fayda sağlayacak barajın faaliyete geçeceği güne kadar vatandaşların tasarruflu olunması isteniyor.

Haberleri herkesten önce öğrenebilmek için hitithaber.com sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.