CHP İl Başkanı Solmaz: "Eğitimdeki Sorunlar Çocukların Geleceğini Tehdit Ediyor"

CHP, eğitim öğretim yılının başlamasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Parti, iktidarın eğitim sistemindeki sorunları eleştirdi ve öğretmen açığını vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Eğitim Öğretim Yılına İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenledi.

CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini ve 18 sistem değişikliği yapıldığını vurguladı.

Solmaz, öğretmenlerin haklarına yapılan saldırılara da değinerek, öğretmenlik mesleğinin itibarının düşürülmeye çalışıldığını belirtti ve öğretmen atamalarındaki sorunlara dikkat çekti.

Parti, eğitimdeki nitelik kaybına, okullardaki temizlik ve güvenlik sorunlarına ve öğretmen açığına ilişkin çözüm önerilerini paylaştı.

Solmaz, çocukların geleceğinin bakanların elinde oyuncak edildiğini ifade ederek; 

“2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir. 22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir.” dedi 

Öğretmenlerin bir yandan iktidarın eğitimde yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirten Solmaz; 

“Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır. MEB istatistiklerine göre 48 bin 700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin norm açığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik adı verilen emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacaktır.” şeklinde konuştu.